.::. šoderplac .::.

 • .::. Od bobniča do možganov .::.

Kamniško sedlo

Objavil bostopor, dne Sobota, December 6, 2008

“Sranje, ponovno bom v dolini ostal”, je bila mislel, ki me je prešinila ob pogledu na ne ravno ohrabrujočo vremensko napoved. Za vikend napovedujejo dež, sneg in posledično nevarnost plazov. Juhu. Pa saj sem vesel, da je letos zima zelo radodarna1, ampak bi raje videl naj bo to čez teden, ko čepim v pisarni. Napol slabe volje, ko sem se skoraj odločil, da bom tečen, se oči ustavijo na besedni zvezi “delno jasno”. Ponovno preberem. Četrtek. Ne bo šlo, teden je. Sranje. Ob novici je nemirnost duha že zdavnaj načela ustaljene bregove vsakdanjika in ponudila rešitev. Ja klinc, bom pa za viken delal, saj takega dneva ne gre kar tako zamuditi.

Navdušen od zadnje ture, je bil češki prijatelj ob predlogu takoj za. Kot se za pravega Erasmus študenta spodobi, sem ga naslednje jutro budil2, saj ga ob dogovorjeni uri ni bilo na spregled. Ves neprespan mi pove, da je spal vsega 2 uri, ampak poba je bil pripravljen v 10-ih minutah. V vsem hitenju bi celo na gojzerje pozabil, ampak sem to “malenkost” pravočasno opazil. Še dobro, saj ne bi bil ravno vesel, če bi to ugotovila na izhodišču.

Tokrat je bila inverzna plast relativno nizko, saj sva se jo znebila že ob prihodu v Kamnik. Cesta do Kamniške Bistrice nama ponuja krasne poglede na višave. Železnega konjička pustim na znanem mestu in kreneva v breg, proti zastavljenemu cilju. Sončni žarki so si v igri svetlobe utirali pot skozi zaspano drevje. Vedno znova občudujm mojstrovine narave in sem čisto fasciniran. Ja, sreča se kaže v majhnih rečeh.

Jutranji prizor

Jutranji prizor.

Kakšen dan, brez oblačka na nebu! Povrh vsega še prijetno toplo je bilo, tako da sem se z veseljem nastavljal sončnim žarkom. Da o pogledih na pocukrana ostenja niti ne govorim.

Tam gor nekam sva namenjena

Tam gor sva nekam namenjena.

Novozapadli sneg je bil sveže shojen, tako da na začetku nisva imela večjih problemov z udiranjem. Še dobro, saj so pred nama krenili trije možakarji, ki so pridno utirali gaz. Tako sem se lahko v miru posvečal hobiju številka dve. Rezultat je spodaj.

Proti višavam.

Proti višavam rastemo.

Deviško.

Deviško.

Letos je teta zima radodarna.

Letos je teta zima radodarna.

Malo nad Pastirji se nama odpre čudovit pogled na zasneženo ravnico. Čista pravljica.

Kamniško sedlo v vsem svojem sijaju.

Kamniško sedlo v vsem svojem sijaju.

Čeprav me je hoja po snegu kar utrudila, mi je vsak višinski meter vlival novih moči. Kako da ne, saj že bežen pogled na prehojeno pot te napolni z energijo in dobro voljo. Takrat pozabiš na utrujenost.

Pogled v dolino.

Pogled v dolino.

Da zna hoja po snegu biti včasih zoprna3, sva kaj kmalu preizkusila na lastni koži. Mimogrede si se lahko znašel do pasu v snegu, ampak to naju ni odvrnilo od poti.

Prebijanje.

Vojta v akciji.

Sotrpine sva ujela pri Kamrci, kjer so se malo okrepčali. Ker sva mlajša in bolj spočita4, sva prevzela vodilno mesto in fer se nama je zdelo, da tudi midva kaj zgaziva. Roko na srce, to je eno prekleto naporno delo, saj sem moral kar hitro loviti zrak in počivati. Z Vojto se nisva uspela zamenjati dvakrat, ko naju je trio penzionistov že dohitel. Nekaj časa smo hodili v četici, vmes tudi zamenjali vprežne konje, ko so naju prehiteli za šalo. Madonca, ateji pa niso od muh. Moram priznati, da sem bil čisto navdušen nad njihovo okretnostjo in telesno pripravljenostjo.

Brana.

Vrh Brane.

Pri koči nas je dočakal strupeno mrzel veter, saj še windstopper rokavice niso kaj prida pomagale, tako da sem le s težavo pritiskal na sprožilec. Sicer bi lahko uporabil še vrhnje rokavice, ampak bi se to poznalo na račun okretnosti.

Planjava.

Planjava.

Planjava, v ozadju Ojstrica.

Planjava, v ozadju vrh Ojstrice.

Prav zabavno je bilo opazovati način, kako nastajajo opasti.

Vetrič.

Vetrič.

Sobivanje.

Sobivanje.

Ob pogledu na vso belino, sem pomislil na turne smučarje, kako šele oni uživajo. Prisopihaš na vrh, natakneš smuči in gasa v dolino. Ah, smola, ker ne znam smučati. Morda se pa bom enkrat še naučil, saj motivacije ne manjka. Do takrat pa vem, da me bodo gore počakale.

Panoramska z vrha.

Pogled v dolino in bližajoča se fronta z vzhoda.

Sledilo je malicanje v zimski sobi, ki v takih razmerah nudi pravo olajšanje .

Pogled iz dnevne sobe.

Pogled iz dnevne sobe.

Fino je bilo. Do prihodnjič.


. . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . .
 1. za spremembo []
 2. ja, naporne so te žurke []
 3. še posebej v slabo zalitem ruševju []
 4. za več kot polovico poti so že utrli gaz []

. . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . .
 • Share/Bookmark

21 odgovorov v “Kamniško sedlo”

 1. Železni konjiček pravi:

  Lepe fotografije :) Nov fotoaparat?

 2. bostopor bostopor pravi:

  @Železni konjiček: Hvala. Ja, sem pred kratkim nabavil novo “rdečo zverinico” , tako da je sedaj pravi užitek škljocat. Moram jo še malo bolj podrobno spoznati, ker funkcij ima ogromno. Vaja dela mojstra :)

 3. kremc pravi:

  res krasne fotke. Mora bit pravi užitek tam gor! Komaj čakam, da gremo v Salzburg…. :-) rkm od kremc

 4. bostopor bostopor pravi:

  @ kremc: Ja, tudi jaz komaj čakam. Toda takrat ne bom edini oboroženi… ;) skakal naokrog iščoč motive.

 5. Matej pravi:

  Krasno! Prvič zato ker sem Kamničan :) , drugič pa zaradi zlo lepih fotk! Praviš da imaš rdečo zverino, predvidevam da Canon. Mal napisi kakšno foto-opremo imaš tkole za v hribe (polarizator si brez dvoma imel, ostalo pa mal povej). Sam se tut odločam za nakup “pri tardečih”, pa še nisem čist odločen. Hvala za info!

 6. bostopor bostopor pravi:

  @Matej: Hvala tudi tebi. Ja, ste srečkoti vi tam, da imate gore tako blizu, saj mi se moramo od vsepovsod vozit :D . Za Cannona sem se odločil iz preprostega razloga, ker imam set objektivov od starega SRL aparata. Vmes sem imel dolgoletno pavzo, tako da sedaj ponovno odkrivam mojo staro strast. Pred nakupom sem tudi sam bil v dilemi, kaj za en model vzeti. Spogledoval sem se s 450-ko, flirtal s 40-ko in na koncu izbral 50-ko (kupil pri severnih sosedih, občutno ceneje). Naprej pa je že FF. V hribe (po novem) vedno s seboj vzamem polarizator in siv gradacijski filter. Za panoramske fotke uporabljam Sigmo 10-20. Sicer, sama izbira aparata ne igra odločilnega pomena. Za dobre fotke bolj odtehta uporaba dobrega lečovja. Za kakšen resen objektiv pa za sedaj ni denarja :) Če te še kaj zanima, lahko debato nadaljujemo preko mailov. Lp.

 7. Matej pravi:

  Hvala za izčrpen odgovor!

  Tudi jaz kolebam med 450d in 40d, oba bi dobil za približno enako ceno. Kak mesec nazaj sem bil tudi zagret za Olympusa e-520 ki ga večinoma vsi hvalijo. Bomo videli!

  LP, Matej

 8. M&M pravi:

  pogled iz dnevne mi je pa najboljši :)

  krasne fotke!

 9. bostopor bostopor pravi:

  @Matej: 40-ka je krepko boljša kakor 450-ka, tako da ne vem, kako sta lahko aparata cenovno tam tam? Če po kakšnem čudežnem ekonomskem naključju res so, potem pa vsekakor izberi 40-ko (seveda če se boš za Canona odločil). Ni primerjave. Žal glede ostalih aparatov nimam izkušenj, tako da glede Olympusa ne bi vedel. Canona sem zbral, med ostalimi, tudi zaradi veliko bolj dostopnih cen profi lečovja. Pa fajn izberi!

  @M&M: Hvala. Zelo lepo je dobiti pozitivne feedbacke, vendar si želim tudi kakšno konstruktivno kritiko :) Na dnevno sobo pa sem še sam ponosen… všeč mi je. Čeprav, priznam, sem zanjo porabil najmanj časa.

  Lp.

 10. Matej pravi:

  Ja, res je mogoče. Eos 450d te z dvema kit objektivoma plus še nekaj drobnarij pride okol 1000€, 40d pa je trenutno v akciji (body + 2 objektiva-kit + torba + kartica) za 999€. Verjetno je čez mejo zadeva cenejša v obeh primerih. Zanimivo, ni kaj. No ja, na koncu je samo ena zadeva po katerem se fotograf oceni, to je po slikah. Tebi to odlično ratuje!

  LP, Matej

 11. anja pravi:

  OJLA!

  Evo, še moj pozdravček v tvoj spletni kotiček ;)

  Nism vedla, da si tak hribovc, če se temu sploh še lahko tako reče.

  Pridem še kej pokukat tukile :)

 12. bostopor bostopor pravi:

  @anja: Hvala, tako sva si sedaj bot, he he ;) Blog je odprt 24/7, tako da si vedno dobrodošla.

 13. anja pravi:

  :)

  Velja

 14. Darja Darja pravi:

  Fantastične fotke… Imaš pa vidim isto težavo s polarizatorjem, kot so jo meni na trenutke “očitali” – vinjetira po robovih…

  Mimogrede… Krasna odločitev 50-ka, veliko bolje kot tiste z dodatno ničlo… ;)

 15. proart proart pravi:

  super fotke. ustvarjaj še naprej!

 16. bostopor bostopor pravi:

  @ Darja: Hvala za komentar. Vinjetiranje ni problem polarizatorja, no ne neposredno. Problem nastopi, ko se ga uporablja v kombinaciji s širokokotnim objektivom. Takrat, zaradi širokega vpadnega kota žarkov, se skoraj ni mogoče izogniti vinjetiranju. Po mojih skromnih izkušnjah ga je možno omiliti z zmanjšanjem intenzitete polariziranja in pravilno izbiro kadra tj. pozicijo sonca. Saj sama veš, vaja dela mojstra ;) Kar se pa 50-ke tiče: “it is worth every penny”! Pred modeli s tromestno cifro me je prepričala že samo s tem, kako je sedla v roko. Da o ostalih tehničnih lastnostih niti ne govorim :)

  @proart: Hvala tudi tebi in brez skrbi, sem šele dobo začel.

 17. seamus pravi:

  Za zimo so smuče, pol ni treba met tolk kondicije :lol:

  Drugače pa fajn fotke.

 18. bostopor bostopor pravi:

  Vem, da so smuče za zimo, samo prej se moram naučiti dobro smučati. Sicer pa je turna oprema, kar konkreten finančni zalogaj. Hvala za mnenje :)

 19. seamus pravi:

  @bostopor – kupiš rabljeno. Smuče stare alpske (ali turne, ki pa so ponavadi že močno zmahane ;) ) za ceno skoraj 0€. Vezi staro silvretto 404 za malo denarja – čist v redu vezi (sam jih mam še na kamn dilah ;) ). Edino pancarji še ostanejo – osebno imam raje nove, ker to je del opreme, kjer sam veliko švicam in ne bi imel rad ultra prešvicane od nekoga drugega. Torej priporočam nove, sedaj so ravno razprodaje – Iglu ima Garmont že za dobrih 200€. Če te prešvicanost ne moti, pa tudi to kupiš rabljeno. Za hojo manjkajo še psi za 50€-100€.

 20. bostopor bostopor pravi:

  @seamus: Saj, razprodaje so že, ampak vseeno to sezono najbrž ne bo zneslo. Sem prej moral nabaviti druge nujnejše rekvizite. Saj veš, taki hobiji so sod brez dna. Vseeno ne bi rad kupoval nekaj zgonjenega, ker je to denar vržen proč.

 21. seamus pravi:

  So ja – in prioritete so nuja :lol: Čeprav je čez nekaj let dober filing, ko imaš vse kar se ti zdi da potrebuješ in nimaš izgovorov ;) .