.::. šoderplac .::.

 • .::. Od bobniča do možganov .::.

Silvestrova Begunjščica

Objavil bostopor, dne Sreda, December 31, 2008

Po dolgem času sem danes ponovno zaprav noge pretegnil. Skoraj bi tudi tokrat doma ostal, a sem zadnji čas le našel sotrpina1. Destinacija je bila tokrat Begunjščica via centralna grapa. Zborno mesto je bilo kar na parkirišču na Zelenici, kjer se je – medtem, ko sem se pripravljal na odhod – iznenada pojavil znan obraz2 v polni turni opremi. Obojestransko začudena sva bila vesela eden drugega. Trio je tako športno lahkotno mahnil mimo smučišča do zgornje postaje žičnice.

Mimo smučišča.

Mimo smučišča.

Nato smo zavili v centralno grapo, po kateri se je vzpenjalo precejšnje število turnih smučarjev in ostalih gorskih rekreativcev.

Vstop v grapo.

Vstop v grapo.

Priznam, da se mi je večdnevna neaktivnost kar maščevala. Noge so le stežka ubogale in bilo je potrebnega kar veliko število pavzic in lovljenja sape. Spotoma sem postanke izkoristil še za fotografiranje.

Začetna naklonina.

Začetna naklonina.

Zelo obiskano.

Zelo obiskano.

Čeprav je grapa, bolj kot ne, konstantno v senci, si lahko v daljavi videl, kako se je greben kopal v sončnih žarkih. Želja, da bi čimprej izšel iz grape je bila samoumevna.

Vse bližje vrhu.

Vse bližje vrhu.

Pogled na prehojeno pot.

Pogled na prehojeno pot.

Sosednje stene.

Sosednje stene.

Na mestu zožanja grape sem si nataknil dereze, saj je sneg postajal vedno bolj kompakten, po drugi strani pa nisem vedel, kakšne razmere lahko pričakujem na grebenu. Kako je veter bril, je razvidno iz spodnje fotke.

Tik pod grebenom.

Tik pod grebenom.

Na vrhu.

Na vrhu.

Jani in avtor bloga.

Jani in avtor bloga.

Okoliški razgledi so bili naravnost čudoviti. Megla v dolini, vse naokrog tebe pa čistina in sonce. Ja, ljubim inverzije3.

Proti Julijcem.

Proti Julijcem.

Megla v dolini.

Megla v dolini.

Panoramski razgled sosednjih vršakov.

Panoramski razgled sosednjih vršakov.

Spust je bil po svoje zelo zanimiv, saj sem se na sredini grape začel spuščati kakor po toboganu. Zaradi precejšnjega naklona sem akumulirano hitrost brzdal z uporabo cepina. Ja, kolena so bila hvaležna, rit pa malo manj.

Stalno bolj premlevam in ramišljam, da je skrajni čas, da se naučim smučati, saj ob pogledu na turne smučarje, ki so en dva tri v dolini, se mi krepko kolca.


. . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . .
 1. izkazalo se je, da jih je bilo več []
 2. Brane []
 3. še posebej, ko sem nad njimi []

. . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . .
 • Share/Bookmark

4 odgovorov v “Silvestrova Begunjščica”

 1. Igor Đukanović pravi:

  Wow, strašno lepo izgleda. Še sreča da je letos mraz in se ne plazi. Čuvajte se. :-)

 2. bostopor bostopor pravi:

  @Igor: Ja, je bilo kar fajn. Plazi pa se, mrazu navkljub. Sicer je grapa že zdavnaj splazena, tako da zaenkrat nevarnosti v njej ni.

 3. seamus pravi:

  Supr razmere :D – par dni prej sem pa samo streljaj stran v sneženju, vetru in megli sufr fural (Stol).

 4. bostopor bostopor pravi:

  Jah, take so pač razmere v gorah. Spreminjajo se iz ure v uro, kamor pa iz dneva v dan. Gor pa je bilo odlično, sonček, da je kar veselje. Ne vem, kako ljudje v dolini zdržijo v konstantni megli. Lp