.::. šoderplac .::.

 • .::. Od bobniča do možganov .::.

Škrlatica

Objavil bostopor, dne Torek, Avgust 4, 2009

Če sem prejšnji teden obiskal kralja, se spodobi, da še kraljico. Sicer se mi je zaradi različih dejavnikov že nekaj časa izmikala, pa vendarle so tokrat bile skoraj vse okoliščine naklonjene. Vreme je bilo odlično, družba pravtako, kvazi žulji malo manj, le orientacija je bila na psu. Še v trdi temi, kot se tem stvarem streže, se v soju čelk napotimo proti Aljaževemo domu, kjer ob prvem smerokazu za Škrlatico zavijemo desno. Že ne-vem-koliko-krat sem šel mimo njega, zato mi je pomalem bil že samoumeven in domač. Velikokrat, ko sem se vračal s kakšne ture, sem pomislil: “Aha, tam se torej zavije za Škrlatico”. Tako, trdno prepričani, da smo na pravi poti, suvereno zavijemo mimo balvana in zakorakamo v gozd, kjer po nekaj desetih metrih obstanemo. Uhojena potka je izginila, markacije prav tako, zato svetimo na vse strani neba, a brezuspešno in zaman. Da bi se pa vrnili nazaj in začeli znova, se nikur ni zdelo smiselno, saj konec koncev, kdo pa zaluta že na samem začetku? Nam je to uspelo1. Vzamemo zemljevid v roke in v tistem trenutku izberemo najboljšo smer, misleč, da prej ali slej bomo že naleteli na potko. Strmina zlagoma narašča, tudi danit se je začelo, a o sledeh človeških nog ne duha ne sluha. Kamnite glave nad vršaki dreves so z naše perspektive izgledale vse enake, zato se je bilo težko orientirati po njih. Lomastimo naprej, grizemo v strmino, prečkamo suhe struge hudournikov, ko se nam končno, po približno dvesto višincev, ne zjasni, da smo pošteno izven smeri2. Ja, nazaj bo treba.

Sestopamo hitreje, ko naposled le nabašemo na markacije. Ta hec nas je stal slabi dve uri, zato smo pretehtali o možnosti pravočasnega vzpona. Rezerve je bilo še nekaj, po drugi strani spet nismo taki hodci, da ne bi zmogli prej kot po uradnih časovnicah.

Jutranji pozdrav.

Jutranji pozdrav.

Zeleno in dišče.

Zeleno in dišče.

Polni elana zagrizemo v breg in v eni uri opravimo z 600 višinci, kar nas še dodatno podkrepi o uspehu zadane ture.

Pod Stenarjem. Lepo so vidna Stenarska vratca.

Pod Stenarjem. Lepo so vidna Stenarska vratca.

Lepotec.

Lepotec.

Pot se položi, približujemo se bivaku IV, obenem uživamo v pogledu na južne stene Spodnje Dolkove špice.

Spodnja Dolkova špica.

Spodnja Dolkova špica.

Impresivno, sedaj vem, zakaj se imenuje Stenar.

Impresivno, sedaj vem, zakaj se imenuje Stenar.

Obidemo Dolkovo špico, ko se nam kraljica prikaže v vsej svoji veličini.

Dolga bo še.

Dolga bo še.

Čeprav sem melišč navajen, mi je škrlatiško dobesedno izsesalo veliko energije: po Sizifovo – dva koraka gor, en dol. Kačji graben se mi zdi mačji kašelj napram temu, saj ga ni bilo ne konca ne kraja, povrh vsega, tudi naklonina ni od muh.

Ubijalsko in mazohistično.

Ubijalsko in mazohistično.

Pestro.

Pestro.

Kočno se dokopljem do čvrste skale, kjer se začne plezalni del poti. Police so bile pošteno zašodrane, zato so terjale varen korak. Razgledi pa – kot ponavadi – božanski: Dolkova špica v vsej svoji širini, opazna Rdeča škrbina in sosednja Rogljica, skrajno desno pa Rakova špica.

Dolkova Špica.

Dolkova Špica.

Utrinek s poti.

Utrinek s poti.

Zavarovane žlebaste plate.

Zavarovane žlebaste plate.

Izpostavljeno.

Izpostavljeno.

Ostenja Škrlatice in Rokavov zastirajo mini amfiteater z imenom “V kotlu”.

Veličasten pogled na divji martuljški svet.

Veličasten pogled na divji martuljški svet.

Od tu naprej nas do vrha loči le še kakšne dobre pol urce lahkotnega poličkastega vzpenjanja3.

Na vrhu.

Na vrhu.

Sosednji Ponci.

Sosednji Ponci in Oltarja.

Pomalicamo, se spočijemo, užijemo raglede in brezveterje, nato se pripravimo za sestop, ki je v zgornjem delu pravi balzam za moja kolena. Čaka nas doooolgooo melišče.

Juhej.

Juhej. Dvakrat.

Veselja je itak vedno prehitro konec. Zakaj so sestopi tako dolgi in se vlečejo kot čreva?


. . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . .
 1. še sedaj, ko to pišem, me je tega pomalem sram []
 2. kje točno smo končali, pa ne upam povedat, he he []
 3. seveda zašodranega []

. . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . .
 • Share/Bookmark

22 odgovorov v “Škrlatica”

 1. ametist pravi:

  Čuduvito!

 2. ribica pravi:

  Fantastične slike. Kar sline so se mi pocedile, da bi po dolgih letih tudi jaz spet hodila po takih potkah. Pa vendar mi zdravje ne dopušča… Ampak po melišču je pa ja super sestopat. Malo podrsaš pa si en dva tri spodaj…

 3. bojan pravi:

  Super prispevek, super slike, hvala avtorju. Žal moja kolena niso več za takele podvige, zato si včasih želim , da bi bilo v Sloveniji več žičnic, ki bi me pripeljale na ene 2000 m nm, pol bi pa že prišel na takle vrh. Res pa je, da bio s tem prišlo v najlepše dele hribov veliko ljudi, ki tja ne spadajo.Takele kraljice kot je Škrtalitca bi bile s tem oskrunjene, žal.

 4. Anonimnež pravi:

  čudovito…

 5. M&M M&M pravi:

  adijo pamet :) fantasticno!

 6. hermit pravi:

  uh, tudi sam se že mesec dni odpravljam na Škrlatico, pa nekako vsi drugi vrhovi pridejo prej na vrsto :) Lepo je v hribih…

 7. Rok pravi:

  Na Kanin te pripelje žičnica na 2000 m.n.v.

 8. bojan pravi:

  Ja, Rok, res je: na Kaninu sem že bil parkrat, moja redna tura je tudi Mangart ( cesta pride zelo visoko), pa Prisojnik pa Mojstrovka iz Vršiča. na mojem seznamu so še Viševnik pa Debela peč iz Pokljuke, pa Brana iz Logarske doline ( tale Brana je pa že največ , kar si še upam oziroma še zdržim…) Aja, pa Vrtača iz Zelenice, kadar dela sedežnica. hehe..

 9. Vera pravi:

  Sama sem veliko hodila v gore,hvala za tako krasne posnetke.

 10. elohel pravi:

  Hude fotke ni kej! Nekoč… Nekoč bom šel tud jz na Škrlatico! :)

 11. jsmarnica pravi:

  Čudovito napisano in foto-ovekovečeno. Jaz Škrlatici rečem “Triglavska sestrična”, ta me še čaka, kot tudi “Trigl.bratranec”Rombon. Morda bi pot pa lahko tudi mičkeno bolj opisal, orisal….tako kot si s slikicami…bi bilo še bolj doživeto in kar kipelo bi v notranjosti po tem izletu…se za hip preleviti v gamsa, kozoroga ali v orla…..lahko tudi v svizca….ampak raj ostane, kajne. :)

 12. Mari pravi:

  Ja, res lepe slike. No vidim, da še komu drugemu tudi nagajajo kolena. Res zdaj take vršace gledamo le še po slikah. Hvala!!!

 13. Drsalka pravi:

  Izjemno :)

 14. Fuga pravi:

  Ja, fajn je, če je kaj za prijeti. Recimo kakšna zajla! Fotke so pa dobre.

 15. NordStar pravi:

  Hej in ti meni na FA praviš, da nisi zaresen planinec. Halo.

 16. bostopor bostopor pravi:

  @Bojan: Upam, da premoremo toliko zdrave pameti, da tvoj predlog glede žičnic nikoli ne bi prišel v izvedbo. Sicer pri današnjem vodstvu krovne organizacije se nikoli ne ve…

  @M&M: :)

  @Hermit: Bo že prišel čas, ko bo čas, da se boš tudi na Škrlatico povzpel, he he.

  @Jsmarnica: Pa saj samih golih opisov poti je na netu ogromno, ne vidim potrebe, da še jaz težim s tem. Pri vsaki turi dodajam le osebno noto, ki je podkrepljena s fotkami :)

  @Mari: Vedno dobrodošla.

  @ Fuga: Za prijeti je kolikor hočeš, samo pametno je treba izbrati. Kar se zajl tiče, če že so, naj tudi bodo, za nove nisem prepričan, da so koristne. Si bom sposodil misel enega simpatičnega švicarja: Ne moremo skalo pripraviti, da nas srejme, temveč sebe pripraviti do te mere, da bomo skali tudi dorasli.

  @NordStar: Skromnost je čedna vrlina ;) Še vedno vztrajam, da sem šodrovc po duši.

 17. Apu pravi:

  super slike! bravo.

 18. Anže Čokl pravi:

  Super fotografije Sandi, izvrstno! Prihodnjič na vrh Škrlatice po severni steni?

 19. bostopor bostopor pravi:

  @Anže: Seveda lahko, ampak samo če popoldne še skočimo na Široko peč po Čihulovi. Velja? ;)

 20. Fuga pravi:

  Ja, s kolegom sva šla na vse štiri bivake okrog Škrlatice; Iz trojke na enko, iz enke na Oltar in na dvojko, iz dvojke pa čez rokavov ozebnik v kotel, pa na Škrlatico in na bivak štiri, po pa dol!

 21. bostopor bostopor pravi:

  @Fuga: Ja, lep je ta martuljški svet. :) Sicer ste opravili konkretno turo.

 22. Škrlatica : informations, photos, carte, vue satellite pravi:

  [...] (2740 m). Skrlatica 09 03 Na Dolkovi špici (2591 m). Skrlatica 09 04 Sestop proti bivaku ….::. šoderplac .::. » Arhiv Bloga » Škrlatica21 odgovorov v “Škrlatica”. ametist pravi: Torek, Avgust 4, 2009 ob 09:26. Čuduvito! ribica [...]