.::. šoderplac .::.

 • .::. Od bobniča do možganov .::.

Jesenska frikarija

Objavil bostopor, dne Torek, November 17, 2009

Objavljam nekaj športno-plezalnih utrinkov preteklega meseca, ko smo se v iskanju tople skale večinoma zadrževali v istrskih plezališčih.

Že lansko leto, ob prvem obisku Vranjske Drage, me je ambient impresioniral. Zanimive geomorfološke tvorbe in strmo odsekani stolpi izpod Učke nudijo zares posebno plezalno doživetje, zaradi katerega se vedno rad vračam. Najbolj oblegan sektor je vsekakor Gorgona, kjer se nahaja največ smeri.

Po začetnem segrevanju sva z Duletom odšla poravnati odprte račune, ki sva jih imela s stolpom. Ob zadnjem obisku sva se namreč lotila večraztežajne, klasično opremljene petice “Istočno od dna”. Slaba skala v vršnem delu in velik razmak med klini so me napsihirali do te mere, da sem kmalu imel zadosti vsega in po prvem raztežaju izstopil iz smeri. Včasih je treba vedeti kdaj moraš odnehati.

Tokrat1 sva se bolj sproščeno podala v smer. Prvi raztežaj je še vedno bil enako težak, ampak sva vsaj vedela, kaj naju čaka. Drugi in tretji raztežaj sta bila občutno lažja, tako da sva lahko med plezanjem tudi uživala v razgledih.

V zadnjem raztežaju vzhodnega raza.

V zadnjem raztežaju vzhodnega raza.

Vrh nas je obdaril z enkratnimi razgledi nad celotno dolinico in ostalimi sektorji plezališča.

Razgled z Velikega tornja.

Razgled z Velikega tornja. Desno se nahaja sektor Gorgona.

Mrzel piš nas je kar kmalu nagnal z vrha, od koder se je bilo potrebno spustiti in odplezati nekaj metrov trojke do urejenega sidrišča ter nato še 20 metrov abzajlati do sedelca.

Na vrhu je na trenutke kar zazeblo.

Na vrhu je na trenutke kar zazeblo.

Pogled z vrha na sektor Grad.

Pogled na sektor Grad z vrha...

... in od spodaj.

... in od spodaj. (fotografirano ob prvem obisku smeri)

Do zaključka večera smo višek energije porabili v kratkih smereh Gorgone. Fajn je bilo.

V platah Velikega tornja.

V platah Velikega tornja.

Limski kanal je teden kasneje bil deležen množičnega obiska, saj se nas je večina2 raziskovalno navdihnjenih ponovno podalo v južne kraje. Že sam sonček je odtehtal sicer malo daljšo vožnjo, ko  smo pa poprijeli še za istrsko skalo in na vrhu smeri bili deležni pravtako enkratnih razgledov, smo vedeli, da se bomo še vrnili. Za občasno razdražljivost in kriljenju z rokami smo se lahko zahvalili roju pikapolonic3 in os, ki so na trenutke bile prav nadležne. Kljub vztrajnosti nam niso pokvarile splošnega vtisa o plezališču. Priporočam! Naj fotografije več povedo:

Limski kanal.

Limski kanal.

V domačem ambientu.

V domačem ambientu.

Bor je v elementu.

Bor je v elementu.

Džani v sosednji smeri.

Džani v sosednji smeri.

Razgibavanje.

Razgibavanje.

Še malo.

Še malo.

Večerna panorama.

Večerna panorama.


. . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . .
 1. z informacijami bolje opremljena []
 2. vsi tisti, ki nismo tekli in navijali na ljubljanskem maratonu []
 3. ampak res jih je bilo ogromno []

. . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . .
 • Share/Bookmark

9 odgovorov v “Jesenska frikarija”

 1. dr. h.c. Peter Legiša pravi:

  Izgleda super!

  Pazite samo, da se ne ponovi zadeva Humar.

 2. Iztok Košir pravi:

  Sandi, super fotke. Ja na vrhu stolpa nas je pa res zelo zeblo. Vendar se je splačalo. Razgled na okolico je fantastičen.

 3. Matej pravi:

  Zdravo!

  Tisto prvo plezališče je Vranska Draga? Meni je plezališče fantastično. Lansko leto smo tam plezali. Sicer ne večraztežajne, smo se pa lotili pravtako enega stolpa (okoli 30m: http://www.zunaj.si/wp-content/galerija/plezanje-v-istri-2008/IMG186.jpg), proti večeru pa smo med dvema stolpoma želeli napeti gurtno(http://www.zunaj.si/wp-content/galerija/plezanje-v-istri-2008/IMG207.jpg), ampak na žalost nismo imeli dovolj prusikov, da bi lahko naredili zanko okoli stolpa in našponali gurtno. Pa drugič:)

  Limski kanal je pa fantastičen. Ste morda lezli uni poko čisto v desnem delu? K gre notr pod strop. Sem jo hotel preplezati 2 tedna nazaj, ampak se mi je ustavilo čist pod stropom, kjer je naslednji sveder precej daleč, jaz pa nisem upal butnit:) Še vedno se bojim padt v steni. Se moram tega znebit:)

 4. Mare pravi:

  Sandi, madona sem jaz tebi fovš. Že tle najdeš tako lepe kraje, predvsem jih pa takole ovekovečiš, kaj bo šele v NZ … :D Super, bravo!

 5. Bostjan B. pravi:

  Kva nej recem? Fotke ufff, scena se bolj uff, blagor vam! Pa hvala lepa, ker si objavil. Super.

 6. bostopor bostopor pravi:

  @Peter: Vaša primerjava je isto, kot če bi rekel, da se mora voznik, ko se v avto usede, paziti, da se mu ne pripeti isto kot Senni. Vseeno hvala za skrb.

  @Izi: Ja, bilo je mrzlo, ampak lepo. :)

  @Matej: Prvi del fotk je bilo posnetih v Vranjski Dragi. Ja, tudi meni je zelo všeč plezališče, saj lahko najdeš smeri po svojem težavnostnem okusu. Poleg tega si še deležen enkratnih razgledov. Stolp na fotki ima prav zanimivo poko, mislim, da je ocenjena s 5b. Kaj za vraga ste pa štrikali na drugi fotki? A ste morda hoteli napeti slack? Če je tako, potem bi lahko nastale zelo interesantne fotke. Limski kanal je zelo fajn plezališče, ki se ponaša z odlično skalo in zanimivimi smermi. Vem, na katero poko misliš, saj je tudi meni takoj padla v oči. Sicer se je nisem lotil, saj sem po vsem plezanju in fotografiranju imel dovolj, tako da bo za naslednjič.

  @Mare: He he, pa ja se ne boš sedaj obnašal kot tipičen zavisten Slovenec? :D Hvala za mnenje in bodi brez skrbi, na NZ bo fotoaparatu trda predla, he he.

  @Boštjan: Hvala tebi za komentar. Me veseli, da so vam fotke všeč.

 7. Matej pravi:

  Ja, ocena je res 5b, ampak je vsa neki majava in previsna:) Nič kaj prijetna za plezat, ampak kurc, k na vrhu vse poplača z razgledom:)

  Ja, na drugi sliki smo pa napenjali slack. En tak, highline:) Ampak podvig na žalost ni uspel. Bo naslednje leto potrebno zadevo sprobat:)

  lp, Matej

 8. bostopor bostopor pravi:

  @Matej: Saj pravim, da je poka zanimiva :) Škoda, da vam ni uspelo slacka napeljat; a norca, ki bi prehodil vrv že imate? Če ja, potem naslednjič pokliči – pridem z veseljem pofotkat :D

 9. Matej pravi:

  Ja, tudi nim je bilo žal. Jah, norca pomoje mamo, sicer bi pa tudi sam poizkusil. Sam tale gurtna na tejle slik je bla bolj tko tko… Ene 2x štukana pa tak, bi blo treba še kak varovanje narest:) Na tanovi je bolj varno:)

  Matej