.::. šoderplac .::.

 • .::. Od bobniča do možganov .::.

Blog v mirovanju

Objavil bostopor, dne Četrtek, Marec 4, 2010

Najbrž ste opazili, da zadnje čase Šoderplac pajčevino nabira. Razlog ne tiči v pomanjkanju materiala in zmanjšanemu elanu. Prej nasprotno, saj poleg dokončanja fotopisa o Novi Zelandiji imam še nekaj zimskega gradiva za obdelat. Zakaj torej ne objavljam, se sprašujete?

Ob zadnji nadgradnji Blogosa smo uporabniki Siolove aplikacije v paketu dobili še nove pogoje uporabe. Sprva sem jih le bežno prebral in kot je v takih primerih v navadi, tudi hitro potrdil1. Med ponovnim in bolj pozornim branjem me je najbolj zbodel spodnji odstavek:

S posredovanjem vsebine na portal uporabnik izrecno dovoli javno objavo te vsebine (dela) v okviru portala, in sicer na način in pod pogoji teh pogojev in v skladu z navodili za uporabo storitve, pri čemer s posredovanjem vsebin brezplačno, neizključno in do preklica prenese na družbo Planet 9, d. o. o. materialne avtorske pravice, in sicer:

– vse pravice uporabe dela v telesni obliki, zlasti pravico reproduciranja;

- vse pravice uporabe dela v netelesni obliki (objava v javnosti), zlasti pravico javnega izvajanja, pravico javnega prenašanja, pravico javnega predvajanja s fonogrami in videogrami, pravico javnega prikazovanja, pravico radiodifuznega oddajanja, pravico radiodifuzne retransmisije, pravico sekundarnega radiodifuznega oddajanja in pravico dajanja na voljo javnosti;

- vse pravice uporabe dela v spremenjeni obliki, kar obsega zlasti pravico predelave in pravico avdiovizualne priredbe;

- vse pravice uporabe primerkov avtorskega dela, to je pravico distribuiranja in pravico dajanja v najem.

V strategijo odgovornih na Blogosu se ne bom spuščal, vsekakor sem siguren, da si s takimi pogoji ne bodo šli v škodo. Očitno jim  del obiskanosti portala, ki jim ga z objavami prispevamo blogerji in posledično trženje spletnega oglasnega prostora ne zadostujeta več – sedaj se bi kar brezplačno okoriščali na tujih avtorskih pravicah. Mojega dela in truda jim ne nameravam kar tako odstopiti, zato (začasno) prekinjam z objavljanjem. Iščem rešitve in tehtam variante s katerimi bom ponovno virtualno gledljiv in berljiv, zato naprošam vse bralce za malo potrpežljivosti. Kmalu se vrnem.

P.S.: Preseneča me dejstvo, da je odmevni in vedno glasni del blogerjev sedaj tiho. So morda spregledali ali so pogoji le mene zmotili?


. . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . .
 1. malokateremu se ljubi brati tista čreva od členov []

. . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . . : : . .
 • Share/Bookmark

9 odgovorov v “Blog v mirovanju”

 1. mitko pravi:

  Ha, me zanima, kja bodo rekli avtorji foto blogov. Tole je naravnost arogantno od siola….

 2. Urša pravi:

  Opala, tole nas je pa res večina spregledala. Ja, nič, če ne bo drugače, se bo treba osamosvojit – avtorskih pravic za npr. članke pa res ne bom pustila kar tako iz rok.

 3. Mari pravi:

  Pozdrav! Ja to je pa malo čudno od siola!!! No jaz vsekakor pogrešam zanimive objave. Ampak te poplnoma podpiram Lp

 4. bostopor bostopor pravi:

  @Mitko: Arogantno gor ali dol, realnost je pač taka.

  @Urša: Prevelikokrat kar na slepo odklikamo tisti “Naprej” ali pa “Yes”, ne da bi sploh prebrali s čim se strinjamo. Je pa ena dobra plat vsega tega: sedaj več ne potrebujemo drobnega tiska na naših blogih ;)

  @Mari: Še bom objavljal, brez skrbi… le trenutno imam prisilni dopust. Hvala za moralno podporo.

 5. Matej pravi:

  Absurd!

  Mi ne moremo brez tvoji objav in slik! So mi motivacija, da tudi jaz pišem objave, kukr češ če ma Sandi novo objavo, jo morm met jz tud(sj veš, Slovenci pa to:P)

  aja, maš mail!

  Matej

 6. seamus pravi:

  Mene so zmotili, pa itak zadnje čase ne objavljam kaj pametnega … Ko bom imel kaj časa pa zadeve poštimam. Eden izmed korakov bo prenos bloga drugam. Je pa le malo bosa ta poteza.

  Zakaj se nihče ni oglasil? Pomoje zato, ker vsi ki jim to ni vseeno so že šli drugam ;)

 7. Mare pravi:

  Ne morem verjet, tudi sam sem le potrdil, sploh nisem bral … glede na kvaliteto tvojih fotk je za razmislit, ja!

 8. majaron pravi:

  … posredovanjem vsebin brezplačno, neizključno in do preklica prenese na družbo Planet 9, d. o. o. materialne avtorske pravice …

  sej veste, kaj pomeni “neizključno”, ane …

  “pravica reproduciranja” – vsakič, ko se nek blog pojavi na nekem ekranu, gre za reproduciranje;

  “pravica javnega izvajanja, prenašanja, predvajanja, …” – da blog sploh lahko pride do nekega ekrana, rabijo vse to;

  “pravica do predelave” – da lahko blog pošljejo na kak ekran, ga morajo predelat;

  itd.

  mimogrede, z vsemi temi pogoji ste se strinjali že prej, saj niso prav nič spremenjeni. vse, kar so naredili, je to, da ste pogoje moral pogledat (in ne kot prej, ko ste samo odkljukali, da ste jih).

 9. bostopor bostopor pravi:

  @Matej: He he, sem se pa prav nasmejal. Hvala za nevsakdanjo spodbudo ;)

  @Seamus: Po vseh novostih, ki jih je prinesla nadgradnja, je to še edini logični korak.

  @Mare: Droben tisk je zakon!

  @Majaron: Vem, kaj pomenijo neizključne pavice in se z napisanim strinjam, vendar navedene točke niso toliko sporne. Bolj me moti tisti del, kjer je omenjen najem pravic. Sami sebi najbrž ne bodo dajali v najem ;)